Nije ponosan na to
63

Lance Armstrong otvorio dušu i otkrio način na koji je dopingovan čak 500 puta prošao doping testove

E. B.
Lance Armstrong
Lance Armstrong
Legendarni biciklista Lance Armstrong je od jednog od najvećih sportista u historiji postao najveći prevarant u historiji sporta nakon što je 2013. godine priznao da se dopingovao.

Amerikanac je od 1999. do 2005. čak sedam puta uzastopno slavio na Tour de Franceu, najtežoj biciklističkoj utrci na svijetu, a iako su mnogu sumnjali da je do uspjeha došao na legalan način, nikada nije pao na doping testu.

No, 2013. godine je u gostovanju kod Oprah priznao da se dopingovao, a zbog toga su mu kasnije oduzete sve titule, dobio je doživotnu zabranu takmičenja i postao je simbol varalice u sportu.

Deset godina kasnije, sada 52-godišnji Armstrong, je odlučio javno govoriti o načinu na koji je godinama uspješno izbjegavao biti uhvaćen u nelegalnim radnjama.

On je gostovao u podcastu "Club Random" kod Billa Mahera i otvoreno je pričao o svojim sramotnim djelima kako bi pomogao sadašnjim i budućim biciklistima da se takmiče na fer način.

"Testiran sam 500 puta i nikada nisam pao na doping kontroli. To nije laž. To je istina. Nisam nikada izbjegao doping kontrolu, nije bilo načina da se to uradi. Svaki put sam otišao na doping test i svaki put prošao", rekao je Armstrong i otkrio svoju tajnu.

"Neke od supstanci koje sam koristio, posebno one koje su najjače poboljšavale performanse, su se kratko zadržavale u organizmu. Ljudi koji uzimaju anabolične steroide imaju isti problem kao i oni koji konzumiraju marihuanu. Na primjer, možete da popušite džoint, a za dvije sedmice imat ćete pozitivan test na marihuanu, jer se ona zadržava duže u organizmu", kazao je Lance i otkrio:

"Ja sam koristio EPO, sintetičku verziju hormona eritropoetina, koji je je bio kao raketno gorivo i teško ga je bilo otkriti jer se kratko zadržavao u organizmu. On u organizmu ostaje samočetiri sata od uzimanja, pa je lako sračunati koliko ga prije utrke treba uzeti da se ne bi otkrio nakon završetka utrke. On je promijenio ne samo biciklizam, već sve sportove gdje je potrebna snaga i izdržljivost", rekao je Armstrong.

EPO, zajedno sa mnogim supstancama je zabranjen nakon te 2013. godine, no još uvijek postoje šanse da biciklisti nastupaju dopingovani, a Armstrong se nada da će na ovaj način barem malo pomoći da se to spriječi.